Posts

Forex Trader Step

5 Tahap Perjalanan Seorang Trader Forex

Artikel ini menceritakan liku-liku atau process bagaimana perjalanan seorang trader dari “newbie” kepada “masta”. Jom spend masa kita baca artikel ni.

Trading Idea GBP/JPY

Untuk Trading Idea GBP/JPY Hari ini melalui platform TradingView.com

Saya telah membuat entry seperti berikut:

Posisi Terkini

149.3 (+ve Float)
149.6 (-ve float )

with both SL at 148.6 & TP 150.31 (below supply and below 61.8 retracement fibo from previous LH on 2nd nov 2017)

sebarang update akan di beritahu kemudian.

Short Term Bullish by AidilAzhar on TradingView.com

Update: 7 Nov 2017

Saya dah update SL saya ke BE+1. Should market retrace. Entry ke-2 akan SL with +1pips. sekarang target TP berbaki 57 pips untuk ke 150.60.. namun atas faktor-faktor konservatif.. saya masih kekalkan Take Profit(TP) level asal iaitu 150.31.

Market retrace now sebab tgh test fibo 50%..hopefully dia akan reach fibo 61.8%

Updated 7 Nov 2017 GBP/JPY Position

Updated 7 Nov 2017 GBP/JPY Position

 

Update: 7 Nov 2017 2nd Time

Close Position with positif pips 150pips++ untuk dua-dua entry. Tak hold sebab nk withdraw… nak pakai duit..wakkwkawkaw

Boleh refer kronologi di link bawah
https://www.tradingview.com/chart/GBPJPY/XCxyixeh-Short-Term-Bullish/

Esok kita intai peluang lain pulak

 

Disclaimer/Penafian:

Trading Idea ini hanya semata-mata untuk tujuan pembelajaran dan diskusi dan bukan cadangan untuk trade. www.AidilAzhar.com tidak bertanggungjawab atas segala kerugian anda tanggung. Pelaburan Forex merupakan pelaburan yang tinggi risiko.

Luahan Hati tentang Trading

Salam semua..

Hari ni nak emo sket..ekkekekeke…

Setelah lama bhenti dalam trading matawang..bulan ni aku saje nak try balik sebab aku sangat2 kesempitan keewangan.. so aku pun deposit kan duit… tak sangka..setelah tinggalkn dunia trading dr 2007.. bila trade balik kacau bila.. sebelum ni aku guna Elliot Wave.. skang langsung dah lupa.. so aku trade guna stochastic aje.. tak sangka.. sume berderai..ari ni loss dekat 200 pips..

Tue la.. orang dah 100 juta kali dah pesan suh letak stoploss.. degill.. nak jugak mengharap market turun seperti kita nak…kalo nak mengharap tu tak ke dah mcam main nombor ekor main judi… mengharap no kene.. adoi.. ni kan satu bisnes.. nape orang lain leh buat aku tak leh buat..nape la aku tak macam dlu ada trading plan semuanya.. ntah la..pelik jugak jadi macam ni..

orang dah byk pesan trade 5% dr total acc.. ni tak..aku bedal gak… dah la leverage tinggil…ape nak jadi la aku ni..kalo loss.. mmg teruk kene.. bebal tak sudah2 camnie..

ingat dah terel sgt (aku ckp kat aku la) … tamak.. dah tau market lain..sebuk gak nak tambah position nak cover loss.. ckup la ari ni..biar rugi la..accept the loss and tunggu peluang esok.. bkn esok takde lagi..

last2 ..aku dah cool down time tgh tulih ni.. aku tau punca apa..dlu aku trade tak desperate nak duit.. rezeki limpah ruah… skang aku trade desperate nak duit.. emosi tk stabil sbb asyik pk nak untung..sebab tu la trade tak pakai otak…pakai nafsu..otak simpan dlm perut kasi buncit.. bg nafsu trade…mana taknye aku rugi..aduhai…

semoga aku tak ulangi kesilapan yang sama..

haah..puas…xtau nak lepas mana kemarahan pada diri..selamat ada blog..