Posts

Wall Climbing di Taman Cabaran Putrajaya

10 Sept 2010, merupakan kali pertama pengalaman aku dapat menjejakkan kaki dari bawah hingga ke puncah Top Rope Wall Climbing. Hahaha. Untuk orang yang agak berobesiti macam aku ni memang dua kali pikir dapat naik ke tak.

Actually ni adalah kali kedua experience aku dalam aktiviti baru remaja kini walaupun aku sedar aku dah tua..kekeke. First time datang which is minggu sebelumnya aku hanya didedahkn dengan bouldering. Perasaan gayat masa first time naik bouldering beginner tu hanya hati ni je yang tahu.

So basically, bouldering ni yang aku tahu tempat untuk beginner mencuba pelbagai teknik and taktik untuk wall climbing. Boleh dilakukan bawah ke atas atau kanan ke kiri, kalau nak lagi mencabar kene ikut color batu2 tu atau sticker yang diaorang lekatkkan. Oh ya, btw aku diperkenalkan tentang benda alah ni oleh hafiiz colleagues aku. Time semalam tu kiteorang datang reramai which include aku myself, fathi, basyeer, herman, salahuddin and hafiiz.

Lepas kiteorang participate in bouldering, trus gi top rope. Ni pengalaman yang menggerikan kerana top rope ni setinggi bangunan dua atau tiga tingkat. Untuk orang yang takde perasaan gayat mungkin tidak bermasalah. Yang problem nya untuk orang macam aku yang penuh dengan problem gayat.

Dipendekkan cerita, akhirnya dapat juga aku naik cecah top rope kat atas, tu pun setelah dua kali datang balik. First climb memang dapat naik 1/2 je dr total height. Now, Alhamdulillah, dah mampu tersenyum. Moga aktiviti ni dapat diteruskan dan digalakkn untuk semua. Cuma aktiviti ni makan duit sket la.. 🙂 hik2x