Perlu ke ada Pelan Takaful Medical Card Prudential 3 in 1 yang Terbaik?

Medical Card ? Perlu ke? Saya akan menunjukkan kepentingan Pelan Takaful Medical Card kepada anda.

Di dalam perancangan kewangan islam, terdapat lima elemen penting di dalamnya.

  1. Wealth Planning (Cashflow and Budgeting)
  2. Wealth Protection (Risk Management Planning)
  3. Wealth Accumulation (Investment, Savings)
  4. Wealth Purification (Zakat & Donation)
  5. Wealth Distribution (Wasiat, Trust Nomination, Hibah)

Saya telah menyentuh sedikit tentang Wealth Accumulation (Simpanan Sendiri) di post yang sebelum ini dengan memberi awareness kepada anda tentang Investment melalui investment vehicle of Unit Trust. Kali ini saya akan kupaskan beberapa point tentang:

Q: Kenapa anda perlu ada medical card?

A: Di dalam dunia insurans ini, terdapat pelbagai package insurans iaitu Life Insurance Protection, Personal Accident Coverage, Term Insurance, Endowment, standalone medical card and etc.

Sekiranya anda berkerja di company besar seperti Petronas, ExxonMobil contohnya, anda ditawarkan hospital package iaitu General Insurance Coverage daripada ING (Kad Oren) untuk anda mendapatkan rawatan pesakit luar di klinik-klinik panel dan rawatan kemasukan hospital. Sudah tentu anda tidak perlu untuk keluarkan wang untuk ke klinik atau hospital. Tapi, percayakah anda bahawa anda yang berada dalam golongan ini, kad anda itu bila-bila masa sahaja tak valid. Dengan kata lain, anda fikir jika anda ada kad oren ING ini anda tidak perlu ambil insurans?

Saya faham perasaan dan telahan anda, namun ingin saya memaklumkan sesuatu kepada anda. Sekiranya anda mengalami musibah malang tidak berbau yang menyebabkan kecacatan kekal? Adakah jaminan bahawa anda akan tetap menjadi pekerja Petronas/ExxonMobil? Berkemungkinan syarikat tidak mahu menanggung risiko anda dan memberikan anda saguhati untuk VSS (Berhenti Kerja Secara Sukarela) and GUESS WHAT? Kad oren ING anda secara automatiknya akan terbatal kerana anda tidak lagi merupakan pekerja di syarikat terbabit? Lebih menyedihkan lagi, wang saguhati yang anda dapat, barulah anda sedar untuk memohon Medikal Kad di Syarikat Insurans namun tatkala itu permohonan anda agak sukar untuk diterima kerana anda berisiko. Anda anda ingin menjadi sebahagian dari contoh ini? Ini adalah kisah benar!

Jadi, adakah anda rasa walaupun anda sudah mendapat medical card dari company anda mencukupi? Saya Jawab TIDAK!

Q: Bagaimana pula untuk syarikat yang tidak tawarkan kelebihan seperti Petronas/ExxonMobil?

A: Anda 10x ganda akan lebih berisiko. Jangan anda tunggu sehingga anda dihidapi penyakit baru anda tergerak untuk apply medical card kerana ianya lebih sukar dipohon.

Q: Bila masa yang sesuai untuk mohon medical card?

A: NOW! kerana lagi anda tangguh, maka risiko anda akan lebih tinggi dan bayaran premium akan lebih tinggi. Saudara, Mari kita renung sejenak. Berapa ramai orang kaya dan bebas kewangan tidak ada pelan insuran? Jawapannya NONE. Semua jutawan dan orang yang bebas kewangan mempunyai insurans. Jejak manakah yang anda mahu ikut?

Saudara, dalam Islamic Financial Approach sendiri telah menunjukkan formula kekayaan dalam Islam yang sebenar dengan mengamalkan semua 5 bidang yang saya tunjukkan diatas. Risk Management adalah sangat penting dalam Wealth Protection. Dari sini muncul lah pelan Takaful.

Q: Takaful vs Insuran?

A: Ada orang bertanya pada saya, apa beza kedua-dua ini. Jawapan yang ringkas ialah Takaful adalah pelan insuran secara Islamik yang mengikut Syariah. Di mana Insurans pula adalah secara konvensional dan bukan mengikut syarak.

Q: Saya tidak mampu nak ambil insurans?

A: Saudara, sekiranya sekarang anda tidak mampu untuk menyumbang tak sampai 10% dari gaji anda, sampai bila pun anda akan terus beralasan macam ni? apa buktinya? saya sendiri dulu beranggapan yang sama, namun selepas saya terpaksa menjalani pembedahan Sinus yang menelan belanja RM10K di saat saya kesempitan wang.

Mujurlah saya mempunya medical card yang didaftarkan setahun sebelum kejadian. Jika anda hari bergaji RM1500 dan tidak mampu untuk medikal kad RM150, anda akan terus tidak mampu untuk rawatan doktor pakar RM5k.

Cuba bayangkan kereta anda yang anda bayar lebih dari RM150 sebulan. Nampaknya kereta anda penting bukan? Saya ingin bertanya? Adakah kereta anda mempunyai insurans? Tengok, kereta yang beharga RM40K seperti Viva pun mempunyai Insurans inikan diri anda yang harganya tidak ternilai sanggup untuk anda tidak mempunyai insurans.

Q: Kenapa Insurans Kereta Wajib?

A: Pertama, Ini adalah kerana telah diketahui, kalau anda terlibat dalam kemalangan, anda tidak mampu menanggung kos baik pulih kenderaan anda dan kenderaan lain yang terlibat dalam kemalangan berpunca dari kecuaian anda? Bagaimana pula kesan kemalangan terhadap anda? Adakah anda mampu sekiranya baik pulih kenderaan anda pun anda tidak mampu?

Sebab Kedua adalah kerana Malaysia tidak menawarkan Bengkel kereta kerajaan sepertimana Hospital Kerajaan, sebab tu lah ianya diwajibkan. Jadi anda tak perlu ada insurans sebab ada hospital kerajaan? macam tu? Saudara, apabila ramai bertanggapan begini, maka semakin sesaklah hospital kerajaan dan over capacity. Sekiranya keadaan ini berlaku, maka proses untuk merawat pesakit dari cepat akan menjadi lambat. Sebab itulah hospital kerajaan digelarkan selalunya lembap. Bukan salah hospital, tetapi mereka sedang menampung jumlah pesakit yang over capacity berbanding nisbah doktor yang ada. Sekiranya anda mempunya medical card, anda boleh membuat pilihan hospital dan mendapatkan rawatan dengan lebih cepat. Satu lagi nyawa dapat diselamatkan. Dalam rawatan, its all about timing 🙂

Bottom line is, medical card adalah amat diperlukan tidak kira siapa anda? Tidak kira anda mempunya insurans di mana-mana company insurans sekalipun, be it di Prudential, AIA, Great Eastern atau Allianz. Tahniah kepada anda! kerapa anda telah melengkapkan financial planning of Risk Management.

Saya sarankan anda mengambil polisi yang menyeluruh lengkap (Life, Personal Accidence and Medical Card) berbanding pelan insurans yang anda beli melalui Telefon yang menawarkan either PA or life insurance.

Saya merupakan agen insurans bertauliah dari Prudential. Di sini saya ingin kongsikan sedikit kelebihan medical card yang ditawarkan. Kami menawarkan Pelan Life Protection, Personal Accident and Medical Card All in one melalui program investment-link.

Q: Investment-Link Vs Traditional?

A: Terlalu banyak kelebihannya, disini saya akan kongsikan satu kelebihan yang paling penting yang ramai orang tak tahu or tak aware. Jika anda mempunyai Investment-link policy, maka premium anda sampai akhir tua pun tetap anda membayar premium yang sama.

Contohnya umur 25 tahun premium anda RM150 sebulan, apabila anda umur 55 tahun pun premium anda RM150 sebulan. Berbanding jika anda ambil standalone medical card. Apabila anda umur 25 tahun, premium anda mungkin RM50 sebulan namun apabila umur 40 tahun, premium anda kemungkinan RM250 sebulan dan umur 50 tahun premium anda RM350 sebulan untuk benefit hospital yang sama. Yang lebih bahaya, standalone medical card adalah non-gurantee renewal. Bermaksud syarikat insurans berhak menolak pembaharuan medical card anda sekiranya anda terlalu berisiko.

Prudential telahpun berada di Malaysia sejak 88 tahun yang lalu dan merupakan syarikat insurans yang dikenali dengan proses claim yang cepat dan guarantee renewal. Sekiranya anda kenal management level di KPJ healthcare, tanya pada mereka sudah tentu mereka mengesyorkan Prudential kerana Prudential merupakan Pembayar Bil hospital terbaik di KPJ setiap tahun.

Takaful Medical Card 1

Soalan Saya?

Adakah anda mampu menyediakan RM50,000 dalam masa yang singkat sekiranya doktor pakar anda memerlukannya untuk merawat anda?

Mahukah anda dibiayai kos perubatan RM500,000 dengan premium serendah 150/sebulan?

Sekiranya apa-apa berlaku ke atas anda seperti kematian atau kecatatan kekal, bagaimanakah nasib keluarga anda jika mereka bergantung kepada anda? Mahukah keluarga anda diberi saguhati untuk memulakan kehidupan?

Jika YA, Sekiranya anda mahu pelindungan untuk diri anda, perbelanjaan hospital anda ditanggung dan pelan simpanan hari tua anda selepas besara disediakan.

Memperkenalkan!!! TAKAFUL HEALTH CARD

TAKAFUL HEALTH CARD adalah satu manfaat tambahan dalam polisi Takafulink khas untuk perlindungan bil perubatan. Menawarkan perlindungan bermula dari nilai RM500,000 hingga RM1.5 Juta, sehingga berumur 70 Tahun.

Antara kelebihan TAKAFUL HEALTH CARD adalah seperti berikut :

  1. Had tahunan dan had keseluruhan sehingga 70 tahun yang tinggi
  2. Kebebasan memilih hospital dan doktor untuk merawat anda
  3. Perlindungan 24 jam diseluruh dunia (SOS International)
  4. Perkhidmatan bayaran secara online di lebih 50 buah hospital panel seluruh Malaysia. Anda tidak perlu membayar bil rawatan terlebih dahulu. Sebaliknya kos rawatan akan dibayar terus ke hospital melalui kemudahan perkhidmatan Hospital Alliance Services (HAS).
  5. Rawatan sebelum masuk hospital dan selepas keluar hospital
  6. Penjagaan jururawat di rumah
  7. Pembedahan balik hari (Day Surgery)
  8. Rawatan kecemasan pesakit luar untuk kecederaan akibat kemalangan
  9. Rawatan Dialisis buah pinggang
  10. Rawatan Kanser
  11. Jaminan pembaharuan sehingga umur 70 tahun
  12. Jaminan tiada pembatalan portfolio (Non-Cancellable)
  13. Dan banyak lagi……

Takaful Health Medical Card 2

Untuk penerangan lebih lanjut, hubungi saya di talian 012-5803720 atau emelkan ke email@aidilazhar.com untuk membuat temujanji.

Segala penerangan dan nasihat adalah percuma ditempat anda, hanya anda menentukan samaada plan ini baik untuk
anda atau tidak.

Dapatkan Quotation PERCUMA!!

Name:

Umur:

H/P:

Email:

Gender:

Occupation:

Nature of Ocupation:

Smoking Status :

Budget:

Info Penyakit Sedia ada:

Ingin membuat Appointment?

Location :

Masa dan Tarikh :

Comments

comments

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. Pelan Medical Card Takaful Health 2 daripada Prudential BSN Takaful…

    Takaful Health 2 adalah satu pelan rider perubatan (medical card) melalui sumbangan berkala yang membayar balik perbelanjaan perubatan utama sekiranya anda dimasukkan ke hospital, melakukan pembedahan atau menerima rawatan persakit luar…….

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *