Pindah dan satukan blog

Pengumuman:

Mulai hari ni saya akan satukan blog peribadi saya dan blog berkaitan forex di fxprimus saya ke dalam aidilazhar.com

Setelah sekian lama saya tidak update blog ini. Kerana focus kepada business. Saya akan tukar blog personal ni kepada penjenamaan diri saya sendiri sebagai coach pelaburan online.

Plan saya pada hujung 2016 ni untuk keluarkan modul percuma yang inshaAllah akan launching pada 2017. Jika berminat untuk dapatkan maklumat sila komen di bawah “Saya Nak ” beserta email* anda di rungan email.

*Segala maklumat butiran anda adalah privasi antara saya dan anda.

Jom ikuti saya juga di instagram

Instagram Forex: edaidilfx
Instagram Takaful: mytakafulmymedical

Apa itu Unit Trust, Adakah sama macam ASB? Unit Amanah?

Unit Trust atau dalam bahasa melayu nya iaitu Unit Amanah adalah merupakan salah satu daripada ‘Investment Vehicle’ yang digemari oleh rata-rata rakyat Malaysia. Antara pelaburan lain terkini yang hot adalah Pelaburan Hartanah, Pelaburan Saham, Pelaburan Emas dan Silver. Namun pada kali ini saya akan menerangkan tentang Unit Amanah secara penjelasan umum. Matlamat disebalik unit trust ini adalah untuk mendapatkan pulangan pelaburan dari pelaburan terkumpul.

 

Apa itu pelaburan terkumpul?

www.aidilazhar.com

Konsep Unit Amanah

Pelaburan terkumpul maksudnya, Unit Trust ni ibarat kita kumpulkan masukkan wang pelaburan kita ke dalam satu tabung. Begitu juga pelabur yang lain juga akan memasukkan wang pelaburan mereka ke dalam tabung yang sama. Katakan lah Tabung A. Tabung A ni kemudiannya akan dipertanggungjawabkan kepada Fund Manager iaitu seorang yang berpengalaman dalam bidang trading dan investment. Dia kemudian akan memegang tabung A itu untuk ditrading kan kedalam portfolio tertentu mengikut objektif pelaburan. Segala pulangan pelaburan kedalam tabung A itu akan diagih2kan kembali kepada pelabur.

Secara definisinya menurut FIMM (Federation of Investment Managers Malaysia) : Skim unit amanah atau “unit trust scheme” merupakan suatu bentuk pelaburan kolektif yang membolehkan pelabur-pelabur yang mempunyai ojektif pelaburan yang sama mengumpulkan wang mereka, dan kemudian dilaburkan ke dalam portfolio sekuriti atau aset lain yang diuruskan oleh profesional pelaburan.

Pelaburan Unit Trust ini secara amnya diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan terikat dengan beberapa akta perundangan. Selain daripada SC, beberapa pihak lain juga terlibat dalam mengawal-selia industri skim unit trust ini demi menjaga kepentingan pelabur-pelabur, antaranya ialah Pemegang Amanah (Trustees), Juruaudit (Auditors), FIMM dan Kementerian Kewangan. Justeru, para pelabur tidak perlu risau tentang pelaburan ini kerana ianya bukan pelaburan yang tidak sah disisi undang-undang seperti program Pak Man Telo dan Swisscash.

Dalam skim unit trust, pelabur tidak memegang sekuriti/stocks secara direct dalam portfolio. Pemilikan dana akan dibahagikan kepada unit dan pelabur-pelabur dikenali sebagai pemegang unit dan bukannya pemegang saham dalam sesuatu syarikat yang dilaburkan. Sekiranya fund di dalam portfolio tersebut mengalami kenaikan atau penurunan. Harga seunit bagi pemegang unit juga berkadar langsung dengan kenaikan dan penurunan ini. Bilangan pemilikan unit adalah bergantung kepada harga unit semasa pelaburan dibuat.

 

ASB Vs Unit Trust?

ASB pun adalah merupakan satu medium Unit Trust @ Unit Amanah. Cuma ASB dikendalikan oleh badan kerajaan iaitu PNB and Unit Trust yg lain dikendalikan oleh badan swasta seperti Public Mutual contohnya. Perbezaan ketara antara dua medium ini adalah ASB menawarkan pulangan berdasarkan Dividend dan Bonus. Manakala Unit Trust menawarkan pulangan berdasarkan Distribution dan Capital Appreciation. Distribution adalah sama konsep seperti divident. Capital Appreciation pula adalah kenaikan harga unit belian. Contohnya jika anda beli Fund A pada harga RM1.00 seunit. Apabila anda ingin menjualnya. Fund A sekarang beharga RM1.20 seunit. Maka anda mengalami keuntungan RM0.20 seunit. Risk yang anda hadapi ialah capital ini boleh appreciate dan juga boleh depreciate. Maka keunikan Unit Trust ini terletak pada strategi pelaburan iaitu melabur dalam jangka masa sederhana atau panjang iaitu sekurang-kurangnya 3 tahun dan mengamalkan konsep Ringgit Cost Averaging yang saya akan kupaskan di artikel lain.

 

Kebaikan melabur dalam Unit Amanah?

  • Kos pengurusan pelaburan di tahap yang rendah (5.5% untuk Cash Investment dan 3% untuk EPF acc 1 Investment).
  • Pengurangan risiko melalui diversifikasi.
  • Kecairan Tinggi (Mudah untuk urusan jualbeli)
  • Transaksi Mudah (Melalui online, kaunter, consultant yang dilantik)
  • Pendapatan tetap dan Capital Appreciation.

 

Pelaburan Unit Trust atau Unit Amanah ini disahmilikkan oleh Surat Ikatan dimana terdapat tiga pihak terlibat di dalam surat ikatan ini.

  1. The Trustee (Pemegang Amanah) – Merupakan pemilik sah semua asset dalam pelaburan unit amanah dan merupakan wakil kepada pemegang unit.
  2. The Management Company (Pengendali Unit Amanah) – Syarikat ini yang menawarkan program Unit Trust dan akan menawarkan penguruskan segala portfolio pelaburan melalui fund manager yang berpengalaman.
  3. Unit Holder (Pemegang Unit) – Pelabur yang memberi modal dan mengharapkan pulangan daripada pelaburan.

 

Dengan adanya Unit Trust, kita berpeluang melabur dalam syarikat-syarikat yang dikategorikan sebagai ‘blue-chips’ di pasaran saham seperti TM, Petronas, Maxis, TNB dan lain-lain syarikat gergasi. Jika anda mahu melakukan pelaburan direct trust ke syarikat ini, cost permulaan sahaja memerlukan anda berpuluh ribu ringgit untuk membeli 1 lot saham. Ini tidak termasuk lagi commision fee yang dikenakan di bursa BSKL. Namun semuanya boleh dikecapi dengan hanya melabur di dalam Unit Trust kerana konsep tabungan yang saya ceritakan di atas.

Malah ada sesetengah fund misalnya melabur serentak kedalam 3 -5 syarikat gergasi ini. Inilah yang dikatakan “Diversifikasi”. Secara analoginya, diversifikasi bermasuk kita meletakkan 10 biji telur ayam bukannya di dalam satu bakul tetapi di dalam banyak bakul, ini kerana jika kita meletakkan semuanya dalam satu bakul jika bakul itu jatuh, pasti kesemua telur ayam pecah. Namun jika kita bahagikan telur ayam ke dalam beberapa bakul, jika satu bakul jatuh, masih ada telur ayam di bakul yang lain. Walaupun sekiranya syarikat A prestasi saham merudum namun pelaburan kita masih untung kerana kita juga melabur di dalam Syarikat B, C, D dan E.

UTLongterm

Dalam pelaburan jangka pendek (1-2 tahun), kadar pulangan Unit Trust adalah jauh lebih rendah daripada kadar pulangan Fixed Deposit (Deposit Tetap). Dengan risiko yang agak berpatutan, kebanyakan pulangan pelaburan untuk jangka masa sederhana dan panjang (3-20 tahun) dalam unit trust adalah lebih tinggi daripada pulangan daripada akaun biasa dan deposit tetap.

____________________________________________________________________________________________
Hubungi saya di talian 012.580.3720 (Aidil) sekiranya anda berminat untuk melabur di dalam Unit Trust. Anda juga boleh emailkan pada saya di email@aidilazhar.com untuk dapatkan status kelayakan optimize savings menggunakan EPF dari acc 1 ke dalam Unit Trust.

Senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful

Ramai yang mencari info di mana nak dapatkan senarai Panel Hospital untuk Prudential BSN Takaful. Sebenarnya ramai boleh dapatkan di laman web Prudential BSN Takaful tetapi lagi mudah jikalau saya sertakan sahaja di sini senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful.

Jika anda ingin dapatkan Senarai Panel Hospital Prudential Assurance Sila Download DI SINI

Nota: Prudential Assurance adalah berbeza dengan Prudential BSN Takaful kerana Prudential Assurance adalah konvensional manakala PruBSN Takaful ialah syarikat Takaful dengan kerjasama Prudential dan BSN. Maka senarai Panel Hospital adalah sedikit berbeza.

Senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful

1) Kuala Lumpur

  • PANTAI HOSPITAL KUALA LUMPUR Bukit Pantai
  • PANTAI CHERAS MEDICAL CENTRE
  • TUNG SHIN HOSPITAL
  • SENTOSA MEDICAL CENTRE
  • GLENEAGLES HOSPITAL KUALA LUMPUR
  • INSTITUT JANTUNG NEGARA
  • HOSPITAL PUSRAWI SDN BHD
  • TAWAKAL HOSPITAL
  • PRINCE COURT MEDICAL CENTRE
  • PANTAI HOSPITAL AMPANG

2) Selangor

  • AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
  • KPJ KAJANG SPECIALIST HOSPITAL
  • PANTAI HOSPITAL KLANG
  • SRI KOTA MEDICAL CENTRE
  • ASSUNTA HOSPITAL
  • DAMANSARA SPECIALIST HOSPITAL
  • SUNWAY MEDICAL CENTER
  • COLUMBIA ASIA SDN BHD
  • KPJ SELANGOR SPECIALIST HOSPITAL
  • DEMC SPECIALIST HOSPITAL
  • SIME DARBY MEDICAL CENTRE SUBANG JAYA

3) Johor

  • PANTAI HOSPITAL BATU PAHAT
  • PUTRA SPECIALIST HOSPITAL (BATU PAHAT)
  • MEDICAL SPECIALIST CENTRE (JB) – WISMA MARIA
  • PUTERI SPECIALIST CENTER
  • JOHOR SPECIALIST HOSPITAL
  • KEMPAS MEDICAL CENTRE
  • PUSAT PAKAR KLUANG UTAMA
  • HOSPITAL PENAWAR – Pasir Gudang

4) Pulau Pinang

  • HOPE CHILDREN HOSPITAL (SG ARA)
  • BAGAN SPECIALIST CENTRE
  • KPJ PENANG SPECIALIST HOSPITAL BUKIT MERTAJAM
  • PANTAI MUTIARA HOSPITAL
  • PENANG ADVENTIST HOSPITAL
  • TANJUNG MEDICAL CENTRE
  • LOH GUAN LYE SPECIALIST CENTRE
  • GLENEAGLES MEDICAL CENTRE
  • LAM WAH EE HOSPITAL
  • HOPE CHILDREN HOSPITAL (FARLIM)
  • ISLAND HOSPITAL

5) Negeri Sembilan

  • NILAI CANCER INSTITUTE
  • SENAWANG SPECIALIST HOSPITAL
  • COLUMBIA ASIA MEDICAL CENTRE S’BAN
  • SEREMBAN SPECIALIST HOSPITAL
  • NS CHINESE MATERNITY MEDICAL CENTRE

6) Melaka

  • MAHKOTA MEDICAL CENTRE
  • HOSPITAL PANTAI AYER KEROH

7) Perak

  • PANTAI PUTRI IPOH
  • IPOH SPECIALIST HOSPITAL
  • FATIMAH HOSPITAL
  • COLUMBIA ASIA MEDICAL CENTRE TAIPING
  • APOLLO MEDICAL CENTRE TAIPING

8) Kedah

  • KEDAH MEDICAL CENTER
  • METRO SPECIALIST HOSPITAL SP
  • HOSPITAL PANTAI UTARA SUNGAI PETANI

9) Kelantan

  • UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
  • KOTA BHARU MEDICAL CENTE
  • PERDANA SPECIALIST HOSPITAL

10) Terengganu

  • KUALA TERENGGANU SPECIALIST HOSPITAL

11) Pahang

  • KUANTAN MEDICAL CENTRE
  • KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL

12) Sarawak

  • NORMAH SPECIALIST MEDICAL CENTRE
  • KUCHING SPECIALIST HOSPITAL
  • TIMBERLAND MEDICAL CENTRE
  • COLUMBIA MEDICAL CENTRE MIRI
  • REJANG MEDICAL CENTRE SIBU
  • SIBU SPECIALIST MEDICAL CENTRE

13) Sabah

  • SABAH MEDICAL CENTRE
  • DAMAI SPECIALIST CENTRE
  • RAFFLESIA MEDICAL CENTRE

 

Perlu diingatkan ini adalah Senarai Panel Hospital untuk Prudential Takaful sahaja. Untuk Prudential Assurance konvensional. Sila dapatkan download di link pada awal artikel ini

Jika Anda Masih Belum Mendapatkan Medical Card Prudential Bsn Takaful 3 dalam 1 yang terbaik dan ingin mendapatkan medical card Prudential Bsn Takaful, Anda bolehlah menghubungi saya di talian 012-580 3720 dan anda boleh mengemailkan sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan quotation medical card (isikan mengikut format di sebelah sidebar kanan) dan emailkan ke email@aidilazhar.com

Anda berada di page ini mungkin kerana anda telah membuat query Senarai Panel Hospital Prudential BSN