Apa itu Unit Trust, Adakah sama macam ASB? Unit Amanah?

Unit Trust atau dalam bahasa melayu nya iaitu Unit Amanah adalah merupakan salah satu daripada ‘Investment Vehicle’ yang digemari oleh rata-rata rakyat Malaysia. Antara pelaburan lain terkini yang hot adalah Pelaburan Hartanah, Pelaburan Saham, Pelaburan Emas dan Silver. Namun pada kali ini saya akan menerangkan tentang Unit Amanah secara penjelasan umum. Matlamat disebalik unit trust ini adalah untuk mendapatkan pulangan pelaburan dari pelaburan terkumpul.

 

Apa itu pelaburan terkumpul?

www.aidilazhar.com

Konsep Unit Amanah

Pelaburan terkumpul maksudnya, Unit Trust ni ibarat kita kumpulkan masukkan wang pelaburan kita ke dalam satu tabung. Begitu juga pelabur yang lain juga akan memasukkan wang pelaburan mereka ke dalam tabung yang sama. Katakan lah Tabung A. Tabung A ni kemudiannya akan dipertanggungjawabkan kepada Fund Manager iaitu seorang yang berpengalaman dalam bidang trading dan investment. Dia kemudian akan memegang tabung A itu untuk ditrading kan kedalam portfolio tertentu mengikut objektif pelaburan. Segala pulangan pelaburan kedalam tabung A itu akan diagih2kan kembali kepada pelabur.

Secara definisinya menurut FIMM (Federation of Investment Managers Malaysia) : Skim unit amanah atau “unit trust scheme” merupakan suatu bentuk pelaburan kolektif yang membolehkan pelabur-pelabur yang mempunyai ojektif pelaburan yang sama mengumpulkan wang mereka, dan kemudian dilaburkan ke dalam portfolio sekuriti atau aset lain yang diuruskan oleh profesional pelaburan.

Pelaburan Unit Trust ini secara amnya diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan terikat dengan beberapa akta perundangan. Selain daripada SC, beberapa pihak lain juga terlibat dalam mengawal-selia industri skim unit trust ini demi menjaga kepentingan pelabur-pelabur, antaranya ialah Pemegang Amanah (Trustees), Juruaudit (Auditors), FIMM dan Kementerian Kewangan. Justeru, para pelabur tidak perlu risau tentang pelaburan ini kerana ianya bukan pelaburan yang tidak sah disisi undang-undang seperti program Pak Man Telo dan Swisscash.

Dalam skim unit trust, pelabur tidak memegang sekuriti/stocks secara direct dalam portfolio. Pemilikan dana akan dibahagikan kepada unit dan pelabur-pelabur dikenali sebagai pemegang unit dan bukannya pemegang saham dalam sesuatu syarikat yang dilaburkan. Sekiranya fund di dalam portfolio tersebut mengalami kenaikan atau penurunan. Harga seunit bagi pemegang unit juga berkadar langsung dengan kenaikan dan penurunan ini. Bilangan pemilikan unit adalah bergantung kepada harga unit semasa pelaburan dibuat.

 

ASB Vs Unit Trust?

ASB pun adalah merupakan satu medium Unit Trust @ Unit Amanah. Cuma ASB dikendalikan oleh badan kerajaan iaitu PNB and Unit Trust yg lain dikendalikan oleh badan swasta seperti Public Mutual contohnya. Perbezaan ketara antara dua medium ini adalah ASB menawarkan pulangan berdasarkan Dividend dan Bonus. Manakala Unit Trust menawarkan pulangan berdasarkan Distribution dan Capital Appreciation. Distribution adalah sama konsep seperti divident. Capital Appreciation pula adalah kenaikan harga unit belian. Contohnya jika anda beli Fund A pada harga RM1.00 seunit. Apabila anda ingin menjualnya. Fund A sekarang beharga RM1.20 seunit. Maka anda mengalami keuntungan RM0.20 seunit. Risk yang anda hadapi ialah capital ini boleh appreciate dan juga boleh depreciate. Maka keunikan Unit Trust ini terletak pada strategi pelaburan iaitu melabur dalam jangka masa sederhana atau panjang iaitu sekurang-kurangnya 3 tahun dan mengamalkan konsep Ringgit Cost Averaging yang saya akan kupaskan di artikel lain.

 

Kebaikan melabur dalam Unit Amanah?

  • Kos pengurusan pelaburan di tahap yang rendah (5.5% untuk Cash Investment dan 3% untuk EPF acc 1 Investment).
  • Pengurangan risiko melalui diversifikasi.
  • Kecairan Tinggi (Mudah untuk urusan jualbeli)
  • Transaksi Mudah (Melalui online, kaunter, consultant yang dilantik)
  • Pendapatan tetap dan Capital Appreciation.

 

Pelaburan Unit Trust atau Unit Amanah ini disahmilikkan oleh Surat Ikatan dimana terdapat tiga pihak terlibat di dalam surat ikatan ini.

  1. The Trustee (Pemegang Amanah) – Merupakan pemilik sah semua asset dalam pelaburan unit amanah dan merupakan wakil kepada pemegang unit.
  2. The Management Company (Pengendali Unit Amanah) – Syarikat ini yang menawarkan program Unit Trust dan akan menawarkan penguruskan segala portfolio pelaburan melalui fund manager yang berpengalaman.
  3. Unit Holder (Pemegang Unit) – Pelabur yang memberi modal dan mengharapkan pulangan daripada pelaburan.

 

Dengan adanya Unit Trust, kita berpeluang melabur dalam syarikat-syarikat yang dikategorikan sebagai ‘blue-chips’ di pasaran saham seperti TM, Petronas, Maxis, TNB dan lain-lain syarikat gergasi. Jika anda mahu melakukan pelaburan direct trust ke syarikat ini, cost permulaan sahaja memerlukan anda berpuluh ribu ringgit untuk membeli 1 lot saham. Ini tidak termasuk lagi commision fee yang dikenakan di bursa BSKL. Namun semuanya boleh dikecapi dengan hanya melabur di dalam Unit Trust kerana konsep tabungan yang saya ceritakan di atas.

Malah ada sesetengah fund misalnya melabur serentak kedalam 3 -5 syarikat gergasi ini. Inilah yang dikatakan “Diversifikasi”. Secara analoginya, diversifikasi bermasuk kita meletakkan 10 biji telur ayam bukannya di dalam satu bakul tetapi di dalam banyak bakul, ini kerana jika kita meletakkan semuanya dalam satu bakul jika bakul itu jatuh, pasti kesemua telur ayam pecah. Namun jika kita bahagikan telur ayam ke dalam beberapa bakul, jika satu bakul jatuh, masih ada telur ayam di bakul yang lain. Walaupun sekiranya syarikat A prestasi saham merudum namun pelaburan kita masih untung kerana kita juga melabur di dalam Syarikat B, C, D dan E.

UTLongterm

Dalam pelaburan jangka pendek (1-2 tahun), kadar pulangan Unit Trust adalah jauh lebih rendah daripada kadar pulangan Fixed Deposit (Deposit Tetap). Dengan risiko yang agak berpatutan, kebanyakan pulangan pelaburan untuk jangka masa sederhana dan panjang (3-20 tahun) dalam unit trust adalah lebih tinggi daripada pulangan daripada akaun biasa dan deposit tetap.

____________________________________________________________________________________________
Hubungi saya di talian 012.580.3720 (Aidil) sekiranya anda berminat untuk melabur di dalam Unit Trust. Anda juga boleh emailkan pada saya di email@aidilazhar.com untuk dapatkan status kelayakan optimize savings menggunakan EPF dari acc 1 ke dalam Unit Trust.

Senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful

Ramai yang mencari info di mana nak dapatkan senarai Panel Hospital untuk Prudential BSN Takaful. Sebenarnya ramai boleh dapatkan di laman web Prudential BSN Takaful tetapi lagi mudah jikalau saya sertakan sahaja di sini senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful.

Jika anda ingin dapatkan Senarai Panel Hospital Prudential Assurance Sila Download DI SINI

Nota: Prudential Assurance adalah berbeza dengan Prudential BSN Takaful kerana Prudential Assurance adalah konvensional manakala PruBSN Takaful ialah syarikat Takaful dengan kerjasama Prudential dan BSN. Maka senarai Panel Hospital adalah sedikit berbeza.

Senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful

1) Kuala Lumpur

  • PANTAI HOSPITAL KUALA LUMPUR Bukit Pantai
  • PANTAI CHERAS MEDICAL CENTRE
  • TUNG SHIN HOSPITAL
  • SENTOSA MEDICAL CENTRE
  • GLENEAGLES HOSPITAL KUALA LUMPUR
  • INSTITUT JANTUNG NEGARA
  • HOSPITAL PUSRAWI SDN BHD
  • TAWAKAL HOSPITAL
  • PRINCE COURT MEDICAL CENTRE
  • PANTAI HOSPITAL AMPANG

2) Selangor

  • AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
  • KPJ KAJANG SPECIALIST HOSPITAL
  • PANTAI HOSPITAL KLANG
  • SRI KOTA MEDICAL CENTRE
  • ASSUNTA HOSPITAL
  • DAMANSARA SPECIALIST HOSPITAL
  • SUNWAY MEDICAL CENTER
  • COLUMBIA ASIA SDN BHD
  • KPJ SELANGOR SPECIALIST HOSPITAL
  • DEMC SPECIALIST HOSPITAL
  • SIME DARBY MEDICAL CENTRE SUBANG JAYA

3) Johor

  • PANTAI HOSPITAL BATU PAHAT
  • PUTRA SPECIALIST HOSPITAL (BATU PAHAT)
  • MEDICAL SPECIALIST CENTRE (JB) – WISMA MARIA
  • PUTERI SPECIALIST CENTER
  • JOHOR SPECIALIST HOSPITAL
  • KEMPAS MEDICAL CENTRE
  • PUSAT PAKAR KLUANG UTAMA
  • HOSPITAL PENAWAR – Pasir Gudang

4) Pulau Pinang

  • HOPE CHILDREN HOSPITAL (SG ARA)
  • BAGAN SPECIALIST CENTRE
  • KPJ PENANG SPECIALIST HOSPITAL BUKIT MERTAJAM
  • PANTAI MUTIARA HOSPITAL
  • PENANG ADVENTIST HOSPITAL
  • TANJUNG MEDICAL CENTRE
  • LOH GUAN LYE SPECIALIST CENTRE
  • GLENEAGLES MEDICAL CENTRE
  • LAM WAH EE HOSPITAL
  • HOPE CHILDREN HOSPITAL (FARLIM)
  • ISLAND HOSPITAL

5) Negeri Sembilan

  • NILAI CANCER INSTITUTE
  • SENAWANG SPECIALIST HOSPITAL
  • COLUMBIA ASIA MEDICAL CENTRE S’BAN
  • SEREMBAN SPECIALIST HOSPITAL
  • NS CHINESE MATERNITY MEDICAL CENTRE

6) Melaka

  • MAHKOTA MEDICAL CENTRE
  • HOSPITAL PANTAI AYER KEROH

7) Perak

  • PANTAI PUTRI IPOH
  • IPOH SPECIALIST HOSPITAL
  • FATIMAH HOSPITAL
  • COLUMBIA ASIA MEDICAL CENTRE TAIPING
  • APOLLO MEDICAL CENTRE TAIPING

8) Kedah

  • KEDAH MEDICAL CENTER
  • METRO SPECIALIST HOSPITAL SP
  • HOSPITAL PANTAI UTARA SUNGAI PETANI

9) Kelantan

  • UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
  • KOTA BHARU MEDICAL CENTE
  • PERDANA SPECIALIST HOSPITAL

10) Terengganu

  • KUALA TERENGGANU SPECIALIST HOSPITAL

11) Pahang

  • KUANTAN MEDICAL CENTRE
  • KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL

12) Sarawak

  • NORMAH SPECIALIST MEDICAL CENTRE
  • KUCHING SPECIALIST HOSPITAL
  • TIMBERLAND MEDICAL CENTRE
  • COLUMBIA MEDICAL CENTRE MIRI
  • REJANG MEDICAL CENTRE SIBU
  • SIBU SPECIALIST MEDICAL CENTRE

13) Sabah

  • SABAH MEDICAL CENTRE
  • DAMAI SPECIALIST CENTRE
  • RAFFLESIA MEDICAL CENTRE

 

Perlu diingatkan ini adalah Senarai Panel Hospital untuk Prudential Takaful sahaja. Untuk Prudential Assurance konvensional. Sila dapatkan download di link pada awal artikel ini

Jika Anda Masih Belum Mendapatkan Medical Card Prudential Bsn Takaful 3 dalam 1 yang terbaik dan ingin mendapatkan medical card Prudential Bsn Takaful, Anda bolehlah menghubungi saya di talian 012-580 3720 dan anda boleh mengemailkan sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan quotation medical card (isikan mengikut format di sebelah sidebar kanan) dan emailkan ke email@aidilazhar.com

Anda berada di page ini mungkin kerana anda telah membuat query Senarai Panel Hospital Prudential BSN

Pelan Medical Card Takaful Health 2 daripada Prudential BSN Takaful

Pelan Takaful dari PruBSN telah melangkah ke Pelan Takaful Health 2 yang baharu. Pelan Takaful Health 2 ini merupakan syariah compliant dimana tiada unsur-unsur konvensional.

Takaful Health 2 ini bermaksud bahawa anda akan mempunyai medical card untuk dibawah ke hospital sekiranya anda admitted.

 

Apakah Takaful Health 2 ?

Takaful Health 2 adalah satu pelan rider perubatan (medical card) melalui sumbangan berkala yang membayar balik perbelanjaan perubatan utama sekiranya anda dimasukkan ke hospital, melakukan pembedahan atau menerima rawatan persakit luar. Pelan ini juga memberi ganjaran Bonus bagi Tiada Tuntutan (NCB) jika tiada sebarang tuntutan dibuat bagi tahun tersebut. Anda boleh pilih sama ada ko-Takaful atau deduktibel sebanyak RM3,000 atau RM1,000. Kebanyakkan client yang signup dengan saya akan disyorkan ko-takaful berbanding deduktibel kerana lebih mampu milik. Caj ko-takaful adalah 10% daripada total bill (min RM300 – max RM1000)

Contohnya:

 

  1. Sekiranya bil hospital anda ialah RM15 000, 10% daripada RM15 000 adalah RM1 500. Namun anda hanya perlu bayar maximum RM1000 sahaja.
  2. Sekiranya bil hospital anda ialah RM5 000, 10% daripada RM5 000 adalah RM500. Maka perlu bayar RM500 sahaja.
  3. dan Sekiranya bil hospital anda ialah RM2 000, 10% daripada RM2 000 adalah RM200. Maka perlu bayar RM300 berdasarkan jumlah minimum ko-takaful.

 

Siapakah yang layak menyertai pelan Takaful Health 2?

Pelan ini dibuka kepada individu yang berumur 1 ke 70* tahun yang menyertai mana-mana pelan PruBSN Link Series plan.

* Umur kelayakan bergantung kepada pilihan umur tamat tempoh.

 

Pelan perubatan untuk anda – Nilai lebih TINGGI dan lebih BAIK

Terus nikmati bonus bagi TIADA TUNTUTAN

Kami memberi anda bonus1 tahunan sehngga RM500 sekiranya anda tidak membuat sebarang tuntutan bagi tahun tersebut2. Kekalkan kesihatan dan anda akan menerima ganjarannya.

 
Perlindungan KOMPREHENSIF untuk bil hospital dan pembedahan

Takaful Health2 memberikan anda ketenangan minda sepenuhnya. Ianya menyediakan perlindungan perubatan komprehensif sekiranya anda dimasukkan ke hospital, memerlukan pembedahan atau mendapat rawatan pesakit luar.

 
Manfaat Bilik dan Penginapan yang bernilai lebih TINGGI

Nikmati manfaat bilik & penginapan yang bernilai lebih tinggi dengan Takaful Health 2. Kini, manfaat kami bermula dari RM150 harian untuk Had Tahunan Keseluruhan bernilai RM50,000.

 
Pilihan KO-TAKAFUL atau DEDUKTIBEL

Selain ko-Takaful, Takaful Health 2 kini ada dua pilihan tambahan deduktibel. Pilih antara deduktibel bernilai RM3,000 atau RM10,000, yang mana memenuhi keperluan pelan perubatan anda. Sertakan bersama TH Retirement3 dan secara automatik ianya akan menukarkan amaun deduktibel kepada ko-Takaful apabila anda mencapai usia 55 tahun. Bukan sahaja pilihan ini menjadi pelan anda jadi lebih berpatutan, ianya juga memberi anda perlindungan tambahan di waktu anda paling memerlukannya – semasa zaman persaraaan anda.

 
Perlindungan TAMBAHAN sehingga UMUR 100

Pelan perubatan Takaful yang komprehensif ini memberi perlindungan sehingga anda mencapai usia4 25, 70, 80 atau 100.

1 Amaun bergantung kepada jenis pelan yang dipilih
2 Merujuk kepada tahun sijil
3 Penyertaan manfaat-manfaat tambahan adalah tertakluk kepada pengunderaitan & sumbangan tambahah
4 Umur tamat tempoh untuk Takaful Health 2 tidak boleh melebihi umur tamat tempoh pelan PruBSN Link Series anda

 

Kami beri LEBIH lagi

Rawatan LUAR NEGARA

Dengan TH Overseas5, anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan rawatan perubatan bagi lima jenis kondisi yang dilindungi di Singapura, Hong Kong, China and India.

Pilihan untuk MENGETEPIKAN had tuntutan tahunan UNTUK KESEMUA PELAN

TH Annual Limit Waiver5 kini dibuka kepada kesemuapelan Takaful Health 2.Dengan mengambil pilihan ini, anda tidak perlu bimbang jika bil perubatan tahunan anda melebihi had tuntutan tahunan6 anda.

NAIK TARAF AUTOMATIK ke pelan bernilai lebih tinggi

Kami akan menaik taraf secara automatik pelan Takaful Health 2 anda dua kali ganda7 tidak mengambil kira keadaan kesihatan anda dan sebarang tuntutan perubatan sebelummya yang telah dibuat jika anda sertakan TH Auto Upgrade5. Naik taraf ini akan mengikut terma dan syarat pada permulaan atau apabila ianya disertakan bersama pelan Takaful Health2 anda. plan.

5 Jumlah manfaat dibayar tidak boleh melebihi Had Seumur Hidup anda
6 Pada tahun ke 5 dan ke 10 ulang tahun rider ke manfaat seterusnya

Berapakah sumbangan yang perlu saya bayar?

Sumbangan yang anda perlu bayar untuk pelan Takaful Health 2 ditetapkan berdasarkan umur, kelas pekerjaan dan jenis pelan tertakluk kepada pengunderaitan. Sumbangan perlu dibayar sepanjang tempoh pelan. (Sila rujuk pada risalah untuk butiran lanjut)

Saya seorang yang sihat. Kenapa saya perlu mengambil Takaful Health 2?

Ianya berbaloi untuk kekal sihat! Dengan Takaful Health 2, kami akan memberi ganjaran NCB jika anda tidak membuat sebarang tuntutan pada tahun tersebut. NCB ini akan digunakan untuk membeli unit tambahan untuk Akaun Unit Pelaburan *IUA) anda. Sekiranya anda memilih pelan yang lebih tinggi, NCB yang menanti anda adalah lebih tinggi juga.

Di bawah adalah contoh pengiraan NCB untuk seorang pemegang sijil lelaki berusia 30 tahun yang telah menyertai Pelan TH2 Pelan250 yang tamat pada usia 70 tahun dengan sumbangan tahunan sebanyak RM1,032:

 

Kos perubatan kian meningkat. Bagaimanakah Takaful Health 2 dapat membantu saya?

Kenapa anda ingin menghadkan amaun tuntutan dalam satu tahun? Sertakan8 TH Annual Limit Waiver pada mana-mana pelan Takaful Health 2 dan kami akan mengetepikan had tahunan. Kini, anda tidak perlu bimbang tentang jumlah tuntutan perubatan tinggi yang tidak diduga.

Apabila TH Annual Limit Waiver disertakan, amaun tuntutan yang melebihi had tahunan akan tertakluk kepada amaun ko-Takaful sebanyak 10%.

Kami juga akan menyediakan satu lagi pilihan. Sertakan TH Auto Upgrade dan pelan Takaful Health 2 anda akan naik taraf secara automatik pada ulang tahun ke 5 dan ke 10.

Bolehkah saya mendapatkan rawatan di luar negara?

Jika anda menerima rawatan di luar Negara di bawah pelan Takaful Health 2 anda, manfaat-manfaat dibayar mengikut kos-kos rawatan yang berpatutan dikenakan oleh hospital di Malaysia. Manfaat tidak akan dibayar jika anda tinggal di luar negara melebihi 90 hari.
Walau bagaimanapun, batasan menetap di luar negara selama 90 hari tidak dikenakan apabila anda sertakan9 TH Overseas kepada pelan Takaful Health 2 anda. Dengan rider ini, anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan rawatan perubatan atau nasihat di Singapura, Hong Kong, China atau India. Pembayaran balik perbelanjaan perubatan adalah berdasarkan kepada caj-jcaj yang berpatutan dan kebiasaan negara tersebut. Kami hanya member perlindungan untuk kondisi-kondisi berikut:

  •     Pembedahan berkaitan dengan kanser
  •     Neurosurgeri
  •     Pembedahan pintasan arteri koronari
  •     Pembedahan injap jantung
  •     Pemindahahan organ (Pemindahan buah pinggang, paru-paru, hati, jantung, pancreas dan sumsum tulang)

Di bawah adalah jadual manfaat-manfaat untuk TH Overseas:
9 Penyertaan manfaat-manfaat tambahan adalah tertakluk kepada pengunderaitan dan sumbangan tambahan

Bagaimana Takaful Health 2 berfungsi?

Untuk kondisi yang dilindungi, jika anda memilih untuk dimasukkan ke hospital dan melakukan pembedahan di Malaysia dan bukan di luar negara, Manfaat Kebajikan akan dibayar untuk setiap kemasukan bagi setiap pembedahan. Pemegang sijil yang membuat tuntutan Manfaat Kebajikan tidak layak lagi untuk dibayar balik bagi Manfaat Hospital & Surgeri dan Manfaat Rawatan Pesakit Luar untuk kondisi yang dilindungi tersebut di bawah manfaat TH Overseas.

Anda boleh membuat tuntutan Manfaat Kebajikan untuk kemasukan berkali-kali bagi pembedahan kondisi yang dilindungi di Malaysia, dan membuat tuntutan untuk rawatan perubatan tempatan di bawah Takaful Health 2 berdasarkan caj-caj yang berpatutan dan kebiasaan.

Apakah caj-caj yang dikenakan dalam Takaful Health 2?

Butiran caj wakalah dan caj-caj lain disenaraikan dalam jadual di bawah.


10 Ini adalah caj untuk sijil yang bertempoh 20 tahun atau lebih. Untuk sijil yang mempunyai tempoh kurang daripada 20 tahun. Ia akan dikurangkan sewajarnya. Sila rujuk kepada ilustrasi pelan untuk maklumat yang lebih terperinci.
11 Ini adalah sumbangan yang diperuntukkan ke dalam Akaun Unit Perlindungan (PUA) anda

Adakah saya akan menerima lebihan dari pelan ini?

Anda layak menerima sekurang-kurangnya 50%12 daripada lebihan yang boleh diberikan (jika ada) pada setiap tahun. Baki sehingga 50%12 dikongsi bersama kami sebagai insentif untuk mengurus Dana Tabarru’. Lebihan yang boleh diberikan kepada anda akan dimasukkan semula ke dalam PUA anda.

12 Amaun sebenar lebihan yang boleh diberikan akan ditentukan setiap tahun dan tertakluk kepada kelulusan daripada kedua-dua Jawatankuasa Syariah dan Lembaga Pengarah Prudential BSN Takaful Berhad.

 

Sekiranya anda ingin mendapatkan brochure Takaful Health 2, Sila KLIK DISINI

Dapatkan quotation PERCUMA dari kami. SMS Nama, Umur, Pekerjaan, Status Merokok ke 012-5803720 atau emailkan ke email@aidilazhar.com

Pelan Takaful dari Prudential BSN